Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

μαγιά μπύρας

     maγia΄ bi΄ras     
brewer's yeast

     bρούερς γιστ    

Ερμηνεία:

Η μαγιά μπύρας συνίσταται από αποξηραμένα και αδρανή κύτταρα του μύκητα  Saccharomyces cerevisiae, τα οποία δεν έχουν ζυμωτική δραστηριότητα [1]. Το 1958 ο Mertz ανακάλυψε ότι η μαγιά μπύρας ενισχύει την υπογλυκαιμική δραστηριότητα της ινσουλίνης [1].

Έχει αποδειχτεί με έρευνες ότι  η συμπληρωματική χορήγηση μαγιάς  μπύρας ήταν αποτελεσματικότερη από τη χορήγηση  CrCl3 σε διαβητικούς και μη διαβητικούς ασθενείς [2].

Αυτό οφείλεται στον παράγοντα ανοχής γλυκόζης [glucose tolerance factor (GTF), που υπάρχει και έχει  εξαχθεί από τη μαγιά μπύρας. Στις έρευνες που ακολούθησαν έγινε συγκριτική μελέτη της αντιδιαβητικής δράσης της μαγιάς μπύρας  και του χλωριούχου χρωμίου [CrCl3] [3, 4, 5]

Έτσι η μαγιά μπύρας είναι καλύτερη και πλέον προσιτή ουσία που απελευθερώνει στον οργανισμό  τον παράγοντα ανοχής γλυκόζης [6] και ένεκα τούτου έχει τραβήξει την προσοχή  για την ικανότητά της να βελτιώνει τους διαβητικούς ασθενείς και να προλαβαίνει την καρδιοκυκλοφορική νόσο [7].

Ο μηχανισμός δράσης της μαγιάς μπύρας περιλαμβάνει τη συμμετοχή του GTF στη λειτουργία της ινσουλίνης. Φαίνεται ότι η πολύπλοκη δομή του GTF, που περιέχει οργανικό χρώμιο, το οποίο είναι βιολογικά δραστικό.

Επιπλέον, στη δομή του GTF υπάρχουν μερικά αμινοξέα  (Cis, Glu, Gly) και βιταμίνη  B3, που σχετίζονται με το χρώμιο (Cr+3. Εξ αιτίας της δομής του GTF  η απορρόφηση του χρωμίου από το έντερο είναι πιο παρατεταμένη και πιο σταθερή [8].

Ο GTF δημιουργεί ένα τριπλό σύμπλεγμα που συνίσταται από ινσουλίνη και υποδοχείς ινσουλίνης στις κυτταρικές μεμβράνες στόχους.

Ο  GTF περιέχει ένα μόριο αχρωμοδουλίνης (achromodulin), το οποίο συνδέεται με τον από ινσουλίνη υποδοχέα, ανεβάζοντας του, τη δραστηριότητα της τυροσινικής κινάσης  μέχρι και 8  φορές παραπάνω [8].

Στην πλειοψηφία των ερευνητικών μελετών η συμπληρωματική χορήγηση μαγιάς μπύρας  προκάλεσε ελάττωση του σακχάρου του αίματος σε νηστικά άτομα [fasting blood sugar (FBS)] [3, 9, 10] και της αντίστασης στην ινσουλίνη [11].

 

 



Ετυμολογία:



Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

1. Esteghamati A, Meysamie A, Khalilzadeh O, Rashidi A, Haghazali M, Asgari F, et al. Third national Surveillance of Risk Factors of Non-Communicable Diseases (SuRFNCD-2007) in Iran: Methods and results on prevalence of diabetes, hypertension, obesity, central obesity, and dyslipidemia. BMC Public Health. 2009;9:167. [PMC free article] [PubMed]

2. Esteghamati A, Gouya MM, Abbasi M, Delavari A, Alikhani S, Alaedini F, et al. Prevalence of diabetes and impaired fasting glucose in the adult population of Iran: National survey of risk factors for non-communicable diseases of Iran. Diabetes Care. 2008;31:96–8. [PubMed]

3. Bahijiri SM, Mira SA, Mufti AM, Ajabnoor MA. The effects of inorganic chromium and brewer's yeast supplementation on glucose tolerance, serum lipids and drug dosage in individuals with type 2 diabetes. Saudi Med J. 2000;21:831–7. [PubMed]

4. Wang ZQ, Cefalu WT. Current concepts about chromium supplementation in type 2 diabetes and insulin resistance. Curr Diab Rep. 2010;10:145–51. [PubMed]

5. Offenbacher EG, Pi-Sunyer FX. Beneficial effect of chromium-rich yeast on glucose tolerance and blood lipids in elderly subjects. Diabetes. 1980;29:919–25. [PubMed

6. Esteghamati A, Gouya MM, Abbasi M, Delavari A, Alikhani S, Alaedini F, et al. Prevalence of diabetes and impaired fasting glucose in the adult population of Iran: National survey of risk factors for non-communicable diseases of Iran. Diabetes Care. 2008;31:96–8. [PubMed]

 7. Díaz-Apodaca BA, Ebrahim S, McCormack V, de Cosío FG, Ruiz-Holguín R. Prevalence of type 2 diabetes and impaired fasting glucose: Cross-sectional study of multiethnic adult population at the United States-Mexico border. Rev Panam Salud Publica. 2010;28:174–81. [PubMed]

 8. Davis TM, Brown SG, Jacobs IG, Bulsara M, Bruce DG, Davis WA. Determinants of severe hypoglycemia complicating type 2 diabetes: The Fremantle diabetes study. J Clin Endocrinol Metab. 2010;95:2240–7. [PubMed]

 9. Racek J, Trefil L, Rajdl D, Mudrová V, Hunter D, Senft V. Influence of chromium-enriched yeast on blood glucose and insulin variables, blood lipids, and markers of oxidative stress in subjects with type 2 diabetes mellitus.Biol Trace Elem Res. 2006;109:215–30. [PubMed]

10. Lai MH, Chen YY, Cheng HH. Chromium yeast supplementation improves fasting plasma glucose and LDL-cholesterol in streptozotocin-induced diabetic rats. Int J Vitam Nutr Res. 2006;76:391–7. [PubMed]

11.Li YC. Effects of brewer's yeast on glucose tolerance and serum lipids in Chinese adults. Biol Trace Elem Res.1994;41:341–7. [PubMed]



Συνώνυμα:





 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Συμπληρωματική ιατρική: